Objavljeno: 29.04.2016. u 15:30   |  Izvor: ABC.ba 

KOLUMNA

Vanredna sjednica Vlade FBiH: 1. 2. i 3. maj ipak radni!

Kao što znamo iz ranijih obaviještenja za javnost Federalng ministarstva rada i socijalne politike da je Zakonom o praznicima (“Službeni list RBiH”, broj 2/92 i 13/94), koji se primjenjuje kao federalni zakon, određeno da je Prvi maj/svibanj Međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana, 1. i 2. maja/svibnja.

Vanredna sjednica Vlade FBiH: 1. 2. i 3. maj ipak radni!
velika slika

Prvomajski praznici su na našim prostorima tradicionalno poznati kao idelana prilika za okupljnje porodice i društva koja masovno pristižu iz dijaspore uz ugodan mirise roštilja. Sve radnike ova vijest je beskrajno obradovala kojom im Fedrealno misnistarstvo pokolonja dva dana za odmor i mesnu relaksaciju.

Za ABC.ba: doc. dr. Muhamed Horozović

No kako se u narodu kaže prvo skoči pa reci hop, i kako je u našoj zamlji sve moguće, preko agencije "Ameba" saznajemo da se dana 28. 4. 2016. održala vanredna pred-prvomajska sjednica  koja je imala jednu tačku dnevnog reda, a to je "Diskusija na temu prvomajskih pravnika i slobodnih radnih dana."

Već odavno javnost ima mišljenje da od rata pa do danas političari samo zagorčavaju život narodu, i već se sa sigrunoću tvrdilo da je ta sjednica tek ustaljena praksa ubiranja još koje dnevnice pred praznike, no ono što je šokiralo javnost ovog puta jeste jednoglasna odluka o ukidanju radnih dana.
Kako saznajemo iz predsjedništva razlog tome je kašnjenje pri provedvi reformske agende.

Za agenciju "Ameba" Baky Izet-beg je izjavio: "Nemamo puno vremena i bitan nam je svaki dan, svaki sat i svaki minut. Konačno smo uvezali ministarstva i mislim da imamo dobru radnu platformu te nam je svakako bitnije iskoristiti ambijent u kojem smo jednoglesno donijeli ovako važnu odluku u službi naroda"

Na telefonskoj liniji dobili smo izjavu Drags Chova koji je rekao: "Željeli smo da mi prvi budemo primjer i žrtvujemo svoje slobodne dane za ovu zemlju, ovi građani bar toliko zaslužuju"

Nezvanično saznajemo da je Dodo sazvao vanrednu sjednicu na istu tematiku, nije nam to potrvrdio tokom razgovora ali je za "Amebu" u svom stilu je izjavio: "Ovo je tipično kršenje Dejtonskog ustava! Međutim meni lično nije problem raditi, dok god se Drags i Baky vozaju u pasatima i phetonima, a ja u svom džetu."

Možda je ovo prvi korak ka promjenama, a možda su već počeli jeftini predizborni trikovi i priča o radu.

Na nama ostaje da vidimo kakva će biti reakcija građana, no iz sindikada budžetskih korisnika najvljuju štrajk, te odluku smatraju zakonski neutemeljenom.

Tekst je satiričnog karaktera i nema veze sa stvarnim događajima i osobama!

KOMENTARI