Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 31.01.2016. u 20:04   |  Izvor: ABC.ba 

Dalila Vojniković

Marama nam smeta, a golotinja ne?

Kada pomislim da stanje u državi ne može gore pojave se pojedinci koji me razuvjere. Odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama zemlje po mom skromnog mišljenju je jedna od najnebuloznijih odluka koja je donešena u poslijednje vrijeme.

I neka se zbog mog malo oštrog jezika uvrijedi svako ko se pronađe u narednim rečenicama, ali ova institucija koja treba da štiti ljudska prava i slobode ovom odlukom negirala je samu sebe. Pored toliko korupcije i loših stvari u zemlji našlo se raspravljati o marami.

Svi vi koji mislite da vas se ova odluka ne tiče zavaravate sami sebe. Dok sam raspravljala o ovoj temi dobila sam i komentare tipa: „ima pametnijih stvari za raspravljati nego o tim maramama“, „koga briga za tim, „mrzim ja te religije“, ali treba biti jasno da ako danas sestrama sa hidžabom zabrane njihova prava koja su zagarantovana Ustavom BiH, Univerzalnom deklaracijom UN-a o zaštiti ljudskih prava te Zakonom o zabrani diskriminacije zar ne mislite da će nekad zabraniti nešto gdje će neko od vas biti oštećen? Tako i neki što tvrde da nisu religiozni, to je također vaše pravo da ne vjerujete, pa zašto bi branili drugima da vjeruju i da obavljaju vjerske dužnosti? Dijelim i ja mišljenje da ima mnogo važnih stvari za raspravu, ali također smatram da nošenje marame ne bi trebalo uopše biti upitno niti predmet rasprave. Marama je samo komad platna bez ikakvih obilježja na njoj. Sutkinja koja je gola radila vježbe na radnom mjestu može da se vrati na posao, a pokrivena žena ne može? Marama nam smeta, a golotinja ne?  Postavlja se pitanje ko je ovdje lud?

Moje vjersko uvjerenje ovdje uopšte nije važno. Imam prijatelje svih vjera, i isto bih reagovala kada bi Ameli, Ivanu, ili Milošu neko pokušao uskratiti njihova prava. BiH je oduvijek bila zemlja tolerancije, više vjera i više naroda, i nije mi jasno kome to smeta? Ovo je država u kojoj slavimo sve praznike  od Bajrama i Božića, i željela bih kada bi vlasti napokon prestale praviti razlike i razdor među nama. Kod nas izgleda uvijek vrijedi parola: „Zavadi pa vladaj!“.

U univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima stoji: „Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i religije; to pravo uključuje slobodu da promijeni svoju religiju ili vjerovanje i slobodu da, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, manifestira svoju religiju ili vjerovanje kroz nastavu, prakticiranje, obrede i pridržavanje.“ – pitam se kome ovdje nešto nije jasno?

Moje pisanje je izraz podrške svim pokrivenim ženama s kojima stojim rame uz rame. Moje pisanje je podrška poštivanju ljudskih prava i sloboda. Moje pisanje podržava svačiji identitet. Nikako ne smijemo ostati ravnodušni da promjene oko nas. Svako na svoj način treba da reaguje i da izrazi svoj revolt. Država treba da vlada u našu korist, i zato uvijek trebamo glasno kazati svoja mišljenja. Vaša je moralna dužnost i obaveza da reagujete na nepravdu. Ne smijemo biti stoka koja se povodi onako kako „čobani“ kažu!

Žene su zbog svoje vjerske dužnosti pokrile svoju glavu i tijela, ali nisu mozak. Marama nije nikakva prepreka za obavljanje poslova. Ako zažmirimo na ovu odluku bez reakcija onda smo je i prešutno podržali. Glasno dižem svoj glas i protivim se ovoj odluci!

KOMENTARI