Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 07.01.2016. u 21:15   |  Izvor: ABC.ba 

Dalila Vojniković

Da li živiš ili samo dišeš?

U posljednje vrijeme kako sam opet daleko od rodnog grada imam mnogo prostora da razmišljam o životu i šta on nosi. Valjda čovjek kada se odmakne od svakodnevnice tako mu se i ugao gledanja na stvari promjeni pa sve vidi nekako jasnije, da ne kažem bolje.

Volim svoj grad i svoju raju, ali mogu vam reći da nekad stvarno godi kada se izolujete. U periodu dok sam živjela sama tada sam najviše upoznala samu sebe, i što je najbitnije naučila sam da budem neovisna, i da moja sreća zavisi samo od mene same. Također sam naučila da je sreća odluka i način života. Ne mogu reći da mi se u životu događaju samo lijepe stvari, ali sam promjenila gledanje na ono loše što mi se desi. Trudim se da se pomirim sa onim što ne mogu promjeniti,  te da izvučem najbolje iz situacije i nastavim dalje, jer šta mi drugo preostaje? Često su osobe koje nas najviše vole upravo i one što nas najviše sputavaju. Zbog pretjeranje brige naši bližnji nam režu krila a da toga nisu ni svjesni. Zbog toga je nekad dobro da se izolujemo. Zapitajte se koliko ste se puta predomislili u vezi neke odluke samo zbog pitanja: „Šta ako?, „Da li ti je to pametno?“, „Šta će narod reći?“, „Šta ti je, mani se ćorava posla?“. Vjerujem i da se danas mnogo nas kaje za neke stvari za koje nismo imali dovoljno hrabrosti.

Negdje sam davno pročitala rečenicu koja mi je ostala u sjećanju: „Da biste dobili nešto što nikada niste imali, morate uraditi nešto što nikada niste uradili!“ Zapamtite u životu uvijek stvari mogu krenuti ka zlu, i uvijek postoji ono: „šta ako?“, ali ne želite valjda da vam cijeli život prođe pitajući se: „šta bi bilo kad bi bilo? Ne možemo ništa predvidjeti, a život se često dešava mimo nas. Možete mi reći da griješim, ili da smjelo zvučim, ali meni je u životu uvijek uzor bila moja majka. Kada je imala samo 26 godina, njoj kao i još mnogo drugih rat je okrenuo život naopako. Ostala je sama bez muža sa tri djevojčice da nastavi dalje kako zna i umije. Ako je pitate odgovorit će vam da to nikad ni u najgorem snu nije očekivala, ali je niko nije pitao...

Niko od nas ne zna koliko će živjeti. Svoje snove morate ostvariti sami sebi, i ne postoji nikakav čarobni štapić, niti neki poseban dan kada ćete osjetiti da je vrijeme da se pokrenete. Sami morate odlučiti kada je vrijeme za promjene i zagristi svom snagom.

Meša Selimović je rekao: "Nikad čovjek ne može sve da predvidi, igramo na sreću više nego što mislimo."

Cjenite svaki trenutak sreće koji imate. Ako ste se jutros probudili zdravi, i ako su zdravi oni koje volite to je sasvim dovoljan razlog da budete zadovoljni. Nemojte živjeti u prošlosti, niti brinuti pretjerano o budućnosti. Sad u ovom trenu smo ovdje, pijemo svoju kaficu, razgovaramo sa svojim prijateljima, i to je sasvim dovoljno.

Činjenica je da će nam se u životu desiti i ružne stvari koje nismo planirali, ali ćemo zato maksimalno uživati u svim onim dobrim koje nam se dešavaju. Vrijeme da počnete živjeti život punim plućima je sad!

KOMENTARI