Bauunternehmen Baufirma Salzburg Trockenbau Salzburg Trockenbau Unternehmen Salzburg Spengler Salzburg Aussenputz Salzburg Fliesenleger Salzburg Innenputz Salzburg Schlosser Salzburg
Objavljeno: 27.10.2015. u 08:45   |  Izvor: ABC.ba 

Boračka zgrada slučaj opet u fokusu

Pripadnici boračke populacije krivci što njihova zgrada nije završena?

Boračka "zgrada slučaj" koja se već šest godina gradi u bihaćkom naselju Ozimice I neiscrpna je tema pisanja ovdašnjih medija i prepucavanja lokalnih političkih krugova, a sve preko leđa pripadnika boračke populacije kao skupine prema kojoj bi politika i cjelokupno društvo trebali imati najviše senzibiliteta.

Pripadnici boračke populacije krivci što njihova zgrada nije završena?
velika slika

Istina, malverzacije su počele odmah u startu prilikom dodjele prava na kupovinu pomenutih stanova, pa su to pravo sticali i ljudi kojima će taj stan biti samo nekretnina više. Međutim, mnogo je više onih kojima je taj stan bio nužna potreba i koji su mislili da će na taj način uspjeti kupiti stan “pod povoljnim uvjetima” ali su prevareni i izigrani.


Stanari: Stanove smo kupili, nismo ih dobili

Prilikom kupovine stana u boračkoj zgradi kupci, osim da su pripadnici boračke populacije, morali su dokazati da prvi put rješavaju stambeno pitanje, odnosno da ne posjeduju nikakvu nekretninu za stanovanje, da nemaju stambeni kredit itd.

Bitno je istaći da stan u ovoj zgradi niko nije dobio, nego su pripadnici boračke populacije stanove kupovali “pod povoljnim uvjetima”, prije početka gradnje, a finansijska konstrukcija zatvorena je novčanim učešćem samih stanara u ukupnom iznosu cijene stana, kreditom koji im je omogućen i određenim poticajnim sredstvima od strane Općine, odnosno Grada Bihaća. Prema ugovorima koje su potpisali bili su obavezni odmah da uplate određen dio sredstava, a ostatak po završetku radova.

U konačnici, kad se sve zbroji kvadrat stana u ovoj zgradi izaći će kao jedan od najskupljih u Bihaću, uz upitan kvalitet izvedenih radova zbog načina i perioda trajanja gradnje.

Zgrada se počela graditi 2009. godine u Bihaću i trebala je biti izgrađena u roku od jedne godine. Danas, u 2015. godini, radovi na zgradi još nisu završeni, dok stanari plaćaju rate za pomenute kredite i stanarine za prebivališta u kojima žive. Kako se mahom radi o porodicama koje žive kao podstanari, gradska administracija odlučila je da finansira njihove kirije do useljenja. Međutim, kako saznajemo od stanara, uplate sredstava za kirije od strane grada Bihaća kasne.


Saračević okrivio stanare za neispunjeno obećanje

Mnogi od stanara vidjeli su spas u obećanju premijera USK-a iz mjeseca maja ove godine, koji je prilikom obilaska ove zgrade rekao da se stanari spreme za useljenje u roku od šest mjeseci, donosno da će radovi biti završeni i ključevi uručeni na Dan 5. korpusa Armije RBiH.

Kada je došao taj dan i kada su se mediji pozabavili tim lažnim obećanjem, premijer Saračević je u gostovanju na RTVUSK krivicu ovaj put prebacio na stanare koji nisu izvršili svoje obaveze do kraja, pozivajući ih da svi uplate svoje nedostajuće iznose. Tom prilikom je rekao da u momentu kada je preuzeo vlast i obilazio zgradu, nije znao da za dug stanara.

Stanari smatraju frapantnom činjenicu da se sada njih krivi za situaciju što zgrada na koju čekaju šest godina još nije završena.

Naravno da neki od stanara nisu izvršili svoje uplate do kraja kada ni stanovi nisu završeni. Na kraju krajeva kakav to ozbiljan političar daje bombastična obećanja u medijima prilikom posjeta, a da se prije toga nije uputio u problematiku i finansije oko gradnje ove zgrade. Gospodin Saračević je bio i jedan od najglasnijih kada su u pitanju optužbe za malverzacije oko gradnje ove zgrade na račun bivše vlasti i izvođača radova kada je radio u kabinetu gradonačelnika Bihaća, a sada se sve umirilo, navode ogorčeni stanari.


Portali u funkciji politike i iznošenje ličnih podataka

Nakon gostovanja premijera na televiziji, jedan lokalni novoosnovani portal koji od samog svog starta ima politički predznak i nedvojbenu pristranost prema jednoj politici, objavio je spisak imena “stanara dužnika” do kojeg su, kako navode, došli svojim “istaživačkim radom. Svakom pametnom je jasno da ove podatke i tabele posjeduje samo JU Stanouprava Bihać kao investitor, te da je te podatke neko namjerno iznio u javnost.

Stanare je strašno pogodilo objavljivanje njihovih imena kao dužnika i prema tome navodnih krivaca što nisu još završene zgrade. Njihova imena su iznešena javno te žele tužiti portale koji  su započeli ovu kampanju, i smatraju da iza svega stoji aktualna vlast da bi se skrenula pažnja s datog obećanja.

Iako stanari prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka imaju puno pravo da tuže po tom osnovu, postavlja se pitanje koga, jer takvi portali nemaju ni osnovne kontakt podatke, niti formalno-pravnu pozadinu, odnosno iza njih ne stoji nikakvo odgovorno pravno ili fizičko lice, tako da putem istih nesavjesni pojedinci nerijetko iskorištavaju mogućnost da anonimno pišu šta god žele i iznose raznorazne informacije bez posljedica.

Oblast rada internet portala nedovoljno je zakonski regulisana i to je zbog ovakvih slučajeva potrebno pod hitno učiniti. Sadašnje stanje u toj oblasti zagađuje čitav medijski prostor i zbog toga su čitaoci često žrtve serviranih informacija, nestručnih članaka i jednostranih pristupa raznim problemima.

ABC.ba već skoro tri godine, odnosno od samog svog osnivanja, prati ovu problematiku i trudi se javnost obavijestiti o dešavanjima u vezi ovog slučaja, a sve u cilju konačnog rješavanja problema stanara pripadnika boračke populacije.

Vezane vijesti:

/ABC.ba

KOMENTARI