Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 21.10.2015. u 09:22   |  Izvor: ABC.ba  

Obećanje ludom radovanje

Bihać: Pripadnici boračke populacije ponovo izigrani, nema obećanog useljena

Kako se danas u Bihaću obilježava Dan 5. korpusa ARBiH, nezaobilazna tema su demobilisani borci i ostali pripadnici boračkih populacija. Da se isti koriste u političke svrhe i samo kao alat političkih struktura za ubiranje glasova prilikom izbora, pokazuje jedna u nizu priča u kojoj su pripadnici te populacije izigrani i poniženi od stane različitih vladajućih struktura.

Vezano: Demant na članak objavljen na ABC portalu od strane Federalnog ministarstva boraca

Tzv. boračka zgrada, namijenjena demobilisanim borcima i porodicama poginulih boraca koji su kupili stanove pod povoljnim uslovima, počela se graditi 2009. godine u Bihaću i trebala je biti izgrađena u roku od jedne godine. Danas, u 2015. godini, radovi na zgradi još nisu završeni.

Malverzacije su počele odmah u startu prilikom dodjele prava na kupovinu pomenutih stanova.  Tijekom svih 6 godina izgradnje ove zgrade novca je uvijek falilo i uvijek su se dešavali novi nepredviđeni troškovi. Mnogi navodi medija i tvrdnje lokalnih političkih, tada opozicionih krugova, o sumnjivim poslovima u vezi te zgrade bili su vezani za tadašnjeg načelnika Bihaća Lipovaču i izvođača radova.

Dolaskom nove vlasti urađena je revizija i podaci o boračkoj zgradi počeli su se iznositi u javnost, uz oštre optužbe za sumnjive radnje i kriminal na račun bivše vlasti i izvođača radova. Do danas po tom pitanju ništa nije poduzeto, a radove i danas izvodi isti izvođač.

Prošle godine, pola zgrade (STO I) je dovršeno i stanari su dobili ključ u ruke. Stanari druge lamele (STO II) već dugo otplaćuju kredite, a u stanove još nisu uselili. Kako se radi mahom o porodicama koje žive kao podstanari, gradska administracija je odlučila da finansira njihove kirije do useljenja. Međutim, kako ABC.ba saznaje, uplate sredstava za kirije od strane grada Bihaća  kasne već pet mjeseci. 

Uz pomoć sredstava Kantona i Federacije radovi na ovoj zgradi su nastavljeni.

U mjesecu maju ove godine, delegacija u čijem sastavu su se nalazili federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Šemsudin Dedić, a u pratnji domaćina premijera Unsko-sanskog kantona Izudina Saračevića i gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, posjetila je boračku zgradu na Ozimicama I.

Kako je navela novinska agencija Fena, te kako svjedoče neki od vlasnika stanova, tom prilikom je obećano da će pripadnici boračke populacije u preostalih trideset i pet stanova useliti 21. oktobra, na Dan 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Premijer Saračević je tad na pitanja novinara odgovoro obećanjem da će u roku od oko šest mjeseci kompletna zgrada biti dovršena, te da se vlasnici stanova spreme za useljenje.

Nastavak radova na izgradnji boračke zgrade u Ozimicama I- izjava Izudina Saračevića, premijera USK-a

Posted by GRAD BIHAĆ on 22. April 2015
 

Danas možemo posvjedočiti da se radilo o još jednom lažnom obećanju, a nove zvanične informacije o tome kad bi radovi stvarno mogli biti završeni, još uvijek nema.

Vezane vijesti:

/ABC.ba

KOMENTARI