Objavljeno: 19.10.2015. u 18:43  

Biciklista

Muhamed Liha

Osamnaestogodišnji Bišćanin niže uspjehe na biciklističkim stazama.

Već je godinama nedostižan za bosanskohercegovačku konkurenciju, a nisu rijetkost ni pobjednička postolja na međunarodnim trkama. Njegovi sugrađani s ponosom ističu 22 osvojene medalje u ovoj godini. Nacionalni prvak u brdskoj vožnji, u hronometru, u maratonu...


Potrajalo bi ovo nabrajanje. Pa evo prilike da malo bolje upoznamo još jednog talentiranog sportistu iz grada na Uni.

„U sportu sam od četvrte godine. Trenirao sam karate, nogomet, penjanje, rukomet... Zašto sam na kraju  izabrao biciklizam, to ni sam ne znam?! Izgleda da nisam pogiješio“, kroz smijeh nam govori Muhamed.

Na početku bez adekvatne opreme. Prvi bicikl obezbijedili su naravno roditelji i potaknuli razvoj vrhunskog talenta. Nakon samo godinu dana – titula državnog prvaka u brdskom biciklizmu stigla je kući.

„Već sam se 2011. godine pridružio Biciklisičkom klubu Bihać i osvojio četiri medalje. To je bilo iznenađenje za sve, ali i potvrda da sam na pravom mjestu“ , riječi su mladog Lihe.

Posebna satisfakcija je poziv u UEC kamp u Grčkoj. Trening s najboljim mladim biciklistima Starog kontinenta, zaslužio je izvanrednim rezultatima u reprezentativnom dresu. Nakon toga je ostvaren i respektabilan rezultat na Evropskom prvenstvu.

Ovogodišnje uspjehe je teško i pobrojati.

„Na početku sam bio na natjecanjima u Sloveniji, gdje redovno osvajam zlatna odličja. Osvojio sam 22 medalje i 6 pehara.  Posebno sam sretan zbog titula prvaka BiH u brdskoj vožnji, u hronometru i maratonu. Naravno, tu su i pobjede na međunarodnim i UCI trkama“, ističe mladi bihaćki biciklista.

Pred njim je prelazak iz juniorske u U23 kategoriju, što je za mnoge bicikliste najzahtjevniji dio karijere. Osim toga, nismo mnogo govorili o budućnosti, jer vrhunski sportisti ne planiraju. Sve zaslužuju napornim radom i treninzima. Posljednjom konstatacijom se vodi  i naš šampion na dva kotača. Zar sve prethodno navedeno, to i ne potvrđuje?!

/ABC.ba

KOMENTARI