Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 06.09.2015. u 12:44   |  Izvor: ABC.ba 

Bokser

Hasan Karahodžić

Hasan Karahodžić je iz Velike Kladuše, ima 19 godina, nakon završene srednje škole, ostao je u Bihaću, kako bi trenirao boks.

Pripremila: Ilda Alibegović

Koji fakultet planiraš upisati nakon završene srednje škole?

Planiram šta bih, jedino što znam jeste da neću ovdje nastaviti školovanje. Naš obrazovni sistem ne dozvoljava da napredujem. Zato sam se fokusirao na boks, smatram da mi on može otvoriti više vrata.

Gdje zapravo treniraš?


Treniram u bihaćkom klubu "KnockOut Team", pod vodstvom trenera Sandija Begatovića. Zadovoljan sam jer uslovi u kojima radimo su poprilično dobri. 

Koliko dugo treniraš i da li napreduješ?

Čitav život se bavim nekim borilačkim vještinama. Tek sam godinu dana u boksu, napredujem solidno, a od mene se puno očekuje. Kasno sam se aktivirao u ovom dijelu sporta i imam namjeru da se dokažem, iz tog razloga sam svjestan da ću morati duplo više trenirati i dati sebe da bi stigao ostale i prestigao.

Koliko su naporni treninzi?

Treniram često u toku sedmice, nekad nekoliko puta na dan. Odmaram se samo kad je potrebno da se mišići opuste, onda nastavljam dalje.

Zašto smatraš da si zakasnio za boks?

Pa kad se sretnem sa kolegama koji su se uspješno takmičili, dok sam ja učio hodati, shvatim koliki je put ispred mene. Ali je bitno što imam volju da uspijem, a puno me motiviše borba moga brata, koji ima Downov sindrom.

Osjeća se velika volja i odlučnost u ostvarenju tvojih ambicija, postoji li nešto što ti stvara prepreku ka uspjehu?

Ništa što bi zavisilo od moje volje. Čak sam uspio da se nosim sa zdravstvenim problemom, a to je astma. Ona naravno otežava bilo kakvu aktivnost, ali dugim bavljenjem raznim borilačkim vještinama, zanemario sam da je imam i uspio sam skroz sanirati taj problem. Ne osjećam je više i mislim da sam je sportom i voljom nokautirao.

Da li ćeš biti dio priče državnog prvenstva u oktobru?

Iskreno se nadam da hoću. Imam velike želje, aktivno se spremam i nadam se zapaženom plasmanu.

Šta za tebe znači boks?

To je način života. Jednostavno sam se zaljubio u ovaj sport, inače moja životna priča, počevši od djetinjstva, mi je formirala karakter na način da želim da moje ime bude zapamćeno negdje, da ne budem čovjek koji je neprimjetni živio, a boks mi obećava da ću ispuniti svoje životne ambicije.

Hasane, hvala na kratkom razgovoru, ipak smo puno doznali. Želimo ti, ne bilo kakav, već prvi plasman na prvenstvu i da tada opet razgovaramo.

Želim da se zahvalim ekipi ABC portala na podršci i nadam se da će ovo biti samo početak naše suradnje u budućnosti.

 

KOMENTARI