Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 05.09.2015. u 09:48   |  Izvor: ABC.ba 

Radovi se privode kraju?

Boračka zgrada slučaj: Pripadnici boračke populacije će uskoro useliti u svoje stanove?

U oktobru 2009. godine JU Stanouprava potpisala je ugovor sa firmom Domoinvest za izgradnju stambene zgrade za boračku populaciju. Ova zgrada, namijenjena demobilisanim borcima i porodicama poginulih boraca koji su kupili stanove pod "povoljnim uslovima", trebala je biti izgrađena u roku od jedne godine. Danas, u 2015. godini, radovi na zgradi još nisu završeni.

Ugovorena vrijednost radova po početnom ugovoru  iznosila  4.498.594,10 KM.  U aprilu 2011. godine Općina Bihać i Konzorcij „Una“ napravili su aneks ugovora, te uvećali vrijednost radova za 479.257,47 KM. Ukupna ugovorena  vrijednost radova, nakon aneksa, iznosila je  4.977.854,57 KM.

Tijekom svih 6 godina izgradnje ove zgrade, činjenica je da je novca uvijek falilo, uvijek su se dešavali nepredviđeni troškovi, a na samoj zgradi je neprimijetno da je za izgradnju bilo potrebno toliko novca. Mnogi navodi medija i lokalnih političkih krugova o sumnjivim poslovima u vezi boračke zgrade bili su vezani za tadašnjeg načelnika Bihaća Lipovaču i glavnog izvođača radova s kojim je u rodbinskoj vezi.

Prošle godine, pola zgrade (STO I) je dovršeno i stanari su dobili ključ u ruke. Stanari druge lamele (STO II) već dugo otplaćuju kredit za kupovinu stana, i ranije su nekoliko puta organizirali proteste jer zgrada nije dovršena, a oni su platili svoj stan. Kako se radi mahom o porodicama koje žive kao podstanari, gradska administracija je odlučila da finansira njihove kirije do useljenja, odnosno do završetka gradnje njihovih stanova.

Ugovor o izvođenju radova na ovoj zgradi potpisan je 19. oktobra 2009. godine, gdje je članom pet definisan rok gradnje od 365 dana od dana potpisivanja ugovora.

Dolaskom nove vlasti urađena je revizija i podaci o tzv. boračkoj zgradi počeli su se iznositi u javnost, uz oštre optužbe za sumnjive radnje i kriminal na račun bivše vlasti i zvođača radova. Do danas po tom pitanju ništa nije poduzeto. Gradska administracija je prošle godine u svom saopštenju za javnost dala podatak da je do tada utrošeno 3.311.593,09 KM, a zgrada tad još nije imala četvrti i peti sprat, ni krovnu konstrukciju.

Uz pomoć sredstava Kantona i Federacije radovi na ovoj zgradi su nastavljeni, i danas ih izvodi isti izvođač.

Premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević, u pratnji kantonalnog ministra za pitanja boraca Abida Mulalića i savjetnika gradonačelnika Bihaća Smaila Toromanovića, obišao je jučer radilište, kako bi se uvjerio u napredovanje radova na izgradnji stambene zgrade za pripadnike boračkih populacija.

Podsjećamo, premijer Saračević je prije nešto više od četiri mjeseca, na pitanja novinara odgovoro obećanjem da će u roku od oko 6 mjeseci kompletna zgrada biti dovršena, te da se vlasnici stanova spreme za useljenje.

Nastavak radova na izgradnji boračke zgrade u Ozimicama I- izjava Izudina Saračevića, premijera USK-a

Posted by GRAD BIHAĆ on 22. April 2015

- Zadovoljan sam što vidim da se radovi na izgradnji izvode kvalitetno i da će biti privedeni kraju u skorije vrijeme, kako bi pripadnici boračkih populacija mogli useliti u svoje stanove, kazao je jučer premijer Saračević prilikom obilaska zgrade.

Neki od vlasnika stanova tvrde da im je ranije usmeno obećano da će im ključevi biti uručeni 21. oktobra, na dan 5. Korpusa. Da li će radovi na zgradi biti dovršeni u obećanom roku, nije zvanično potvrđeno. Bilo kako bilo, sigurno je da su vlasnici stanova u STO I imali i previše strpljenja, te se nadamo da će njihovim mukama i poniženju ubrzo doći kraj.

/ABC.ba

KOMENTARI