Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 19.08.2015. u 21:58   |  Izvor: ABC.ba 

Dalila Vojniković

Kako Musa dere jarca

Zadnjih nekoliko dana mi liči na bajku. Mlada košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je evropski prvak. Svi smo u bojama istog dresa, navijamo i radujemo se.

Nekako mi se čini da smo na trenutak zaboravili svakodnevne probleme, i razlike među nama, i to je valjda najveći dar koji smo dobili od naših zlatnih dječaka. Jer vjerujte dok smo u svakom gradu dočekivali naše šampione i međusobno se grlili, nije nam bilo važno da li do nas stoji Alen, Njegoš ili Marko.

Svima nam je manje više poznato kako naši dečki nisu imali idealne uslove za prvenstvno, niti adekvatnu podršku svoje zemlje, ali isto tako znamo kako ih ni to nije obeshrabrilo, te da su uprkos svim poteškoćama opet najbolji. Kvalitet uvijek, ali baš  uvijek na kraju ispliva, samo treba žarko željeti i biti predan cilju.

Iako uglavnom izbjegavam da pišem o aktuelnim temama, nisam mogla, i nisam željela da zaobiđem naše dječake. Bez obzira na to što u ovom trenutku svi mediji pišu o našim zmajićima, smatram da opet nema adekvatne riječi kojima bi se opisao ovaj osjećaj ponosa, ljubavi i sreće koji su oni izazvali u nama.

Pored historijskog uspjeha naše reprezentacije ovih dvanaest dječaka nam je pokazalo formulu uspjeha, a to je ljubav, upornost, trud i zajedništvo. Vratili ste nam nadu u to da će ova zemlja jednog dana normalno funkcionisati. I dok političari svaki na svoju stranu navodno štiti interes svog naroda, naš kapiten Musa nam je pokazao kako se to radi. Poveo je svoju ekipu do pobjede bez obzira na to kako se koji zove, niti koje je vjere, ili iz kojeg grada dolazi.

Sad nam se vlasti jerovatno boje za stolice, jer hajte vi sad objasnite prvacima evrope da oni nisu isti narod, i da se nisu borili za istu zemlju. Objasnite dječacima u bojama istog dresa da ima ljepše stvari od zajedništva i sreće. Kako ćete sada uzimati glasove na izborima pozivajući se na religijska i nacionalna uvjerenja? Nama je više nego jasno da razlike među nama prave samo oni kojima je u cilju da nas zavade pa vladaju.

Sam naslov kolumne mnogo govori: „Musa dere jarca.“ Jesi kapitenu poderao si Evropu svojom igrom, razoružao si zlobne jezike i pesimiste svojim stavom, mirnom i dostojanstvenom igrom sve do kraja prvenstva. Neka se vlasti ugledaju na tebe. U jednoj izjavi za medije Musa je između ostalog rekao: „Disali smo jedan za drugog, saigrače volim kao svoju braću.“ Ova tvoja rečenica nam svima treba biti za primjer slijedeći put kada političari budu htjeli da naprave razdor među nama.

Hiljade Bišćana dočekalo je svog šampiona upravo onako kako mu i dolikuje. Džanan nije mogao suzdržati suze, a nisam mogla ni ja, i sad dok pišem osjećam trnce. Mladi dječak iz susjedstva je evropski prvak, ponos BiH, ponos grada. Hvala ti još jednom što si pokazao da se i bez štele i namještanja ipak može postići sve, samo se treba puno, puno raditi.

Ostale kolumne od Dalile Vojniković:

 

MISS NET
ABC
KOMENTARI