Objavljeno: 04.12.2014. u 00:46   |  Izvor: sport24h.ba 

Košarkaš

Džanan Musa

Mladi talentovani bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa rođen je 8. maja 1999. godine u Bihaću.

Uspjeh 2014. godine: Jedan od najvažnijih košarkaša u kadetskoj reprezentaciji BiH, najbolji strijelac Evropskog prvenstva u Latviji, šampion Lige mladih 2014. godine, proglašen MVP istog takmičenja.

Prema pisanju mnogih specijalizovanih svjetskih portala, Džanan Musa važi za jednog od najperspektivnijih košarkaša Evrope. Naš mladi košarkaš je svoj talenat potvrdio i na Evropskom prvenstvu (kadeti) A divizije, koje se igralo od 20. do 30. avgusta u Latviji. Bosna i Hercegovine je na EP stigla do historijskog osmog mjesta, pobijedivši pri tome velesile kakve su Litvanija, Grčka i Hrvatska.

Činjenica je da je Musa među najmlađim košarkašima u kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ali se mladi talenat nametnuo kao jedan od vođa tima. Evropsko prvenstvo okončao je kao najbolji strijelac sa prosjekom od nevjerovatna 23 poena po susretu. Najviše je ubacio protiv velesile Litvaniji, čak 37 koševa.

Zaista se radi o kompletnom košarkašu, što pokazuje i ostatak njegove statistike. Naime, na EP u Latviji po utakmici je bilježio 6,3 skokova, 3,3 asistencije, te 1,8 ukradenih lopti. Selektor bh. kadeta, Emir Halimić, znao je prepoznati njegov potencijal, te mu je pružao 37,7 minuta u prosjeku po utakmici.

Džanan Musa trenutno je košarkaš KK Koša iz Sarajeva u kojem igra u protekle dvije i po godine. Sa Košem je postao šampion Lige mladih za 2014. godinu u kategoriji do 16 godina i proglašen za MVP-a takmičenja. Interes za Musu pokazali su mnogi evropski klubovi, ali Džanan Musa će karijeru nastaviti u grčkom Olympiakosu, sa kojim je navodno, već potpisao ugovor.


KOMENTARI