Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 19.03.2014. u 14:13   |  Izvor: RTVUSK.ba 

Bihać

Za dovršenje boračke zgrade na Ozimicama I nedostaje 500.000 KM

Kako osigurati nedostajuća sredstava za završetak zgrade bavila se Komisija za gradjansku inicijativu.

Za dovršenje boračke zgrade na Ozimicama I nedostaje 500.000 KM
velika slika

Nedavno formirana Komisija za gradjanske inicijative i koordinaciju izmedju gradjana i Skupštine USK na svojoj drugoj sjednici nastavila je sa traženjem rješenja za gorući problem u općini Bihać, a to je dovrršetak boračke zgrade u naselju Ozimice I. Na sjednici  je razmatrano više prijedloga za zatvaranje financijske konstrukcije koja bi omogućila nastavak radova na zgradi.

Iako je gradjevinska sezona već počela, radovi na dovršetku boračke zgrade u bihaćkom naselju Ozimice miruju. Stanovi su trebali biti useljevi još  2010. godine. Umjesto toga njihovi vlasnici, barem dio njih, i dalje je primoran živjeti podstanarskim životom. Kako osigurati nedostajuća sredstava za završetak zgrade bavila se  Komisija za gradjansku inicijativu. Pored planiranih općinskih, kantonlanih, federalnih i kreditnih sredstava Fonda za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, nedostaje još značajan dio novca kako bi se završili radovi do faze useljenja u zgradu. Kako sada stvari stoje, jedini koji bi mogao snositi dodatno financijsko izdvajanje je Fond iako je ova javna institucija, u slučaju zgrade na Ozimicama, svoj dio posla odavno odradila.

Prijedlog je tako bio da se nedostajućih 500.000 maraka osigura na bazi dogovora Fonda za stambeno zbrinjavanje i općinskih struktura.To medjutim znači promjene u poslovanju ove ustanove o čemu konačnu riječ daje SkupštinaUSK.

Ukoliko se i osiguraju pomenuta sredstava problemi bi se mogli pojaviti i u ostalim izvorima finansiranja. Primjera radi, planira se da pored prošlogodišnjih 250.000, kanton i u ovoj godini osigura isti iznos sredstava, a što u nacrtu budžeta nije planirano. Da je krajnje vrijeme da se stavi tačka na problem zvani boračka zgrada, još jednom je upozorio načenik Bihaća

Predsjednik Komisije  Amir Hadžić mišljenja je da su,  iako se na  sjednici nije došlo do konačnog rješenja, za zatvaranje financijske konstrukcije završetka zgrade, pomaci načinjeni. Aktivnosti koje će sada uslijediti pokazaće kolika je stvarna volja svih aktera ove priče da se, prije svega, agonija vlasnika stanova konačno privede kraju.

Vezane vijesti:

 

KOMENTARI