Objavljeno: 06.03.2014. u 11:49   |  Izvor: Oslobođenje 

Boračka zgrada u Bihaću

Helez slagao, Galijašević obećava?

Načelnik Bihaća Emdžad Galijašević, nakon što je uveo štednju i smanjio plaće u Općini, jučer je organizovao još jedan sastanak i to sa predstavnicima boračkih organizacija, a zbog neriješenog pitanja boračke zgrade na Ozimicama.

Helez slagao, Galijašević obećava?
velika slika

Podsjećamo, već četiri godine borci plaćaju kredite za ove stanove, a istovremeno žive pod kirijom, što njihovo ionako teško stanje čini nemogućim.

Vezana vijest: Nepredvidjeni radovi na boračkoj zgradi na Ozimicama I skoro pola miliona KM?

Prekjučer je Skupština USK-a usvojila 13 zahtjeva Bosanskog proljeća, a ova grupa građana zatražila je i hitno rješavanje pitanja pomenute zgrade, za koju demonstranti traže da bude završena do izbora. Međutim, kada je prije četiri mjeseca pokrenuta inicijativa za smjenu premijera Hamdije Lipovače, u Bihać je ekspresno doputovao federalni ministar Zukan Helez, koji je obećao 200.000 KM za nastavak izgradnje ove zgrade. Pitali smo borce šta je s tim novcima, a odgovorili su jednostavno – Helez nas je slagao. Galijašević je našao prostora da neka sredstva preraspodijeli, što bi mogao biti prvi nagovještaj da se nešto počinje raditi.

- Općina predlaže da se izvrši prestrukturiranje raspoloživih sredstava JU Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju članova porodica šehida i poginulih boraca, RVI-ja, demobilisanih boraca, prognanih i socijalno ugroženih u visini od 1.000.000 KM za izgradnju boračke zgrade i to na način da se za 500.000 KM umanji iznos namijenjen programu zapošljavanja, te za isto toliko onaj namijenjen podršci boračkim kategorijama u stambenom zbrinjavanju, predložio je načelnik.

Trenutno jedni nosilac izvršne vlasti u USK-u Emdžad Galijašević prekjučer je sa sindikatima organa uprave postigao dogovor o smanjenju plata za 7,94 posto. Planiraju se uštede u budžetu od 567.000 KM. Sa uštedama od 529.000 KM. Također, 19 radnika šalju u penziju, a načelnik se protivi tome da direktori javnih preduzeća imaju astronomska primanja, dok s druge strane 45 posto radno sposobnog stanovništa živi na ivici siromaštva.

Hoće li mjere uroditi plodom vidjeće se ubrzo, ali je zabrinjavajuća činjenica da svi nivoi vlasti, pa tako i Općina, bilježe loš priliv sredstava. A mjere sa kojima će se cijeli Unsko-sanski kanton suočiti, moraju biti temeljitije i sveobuhvatnije i od ovih koje Galijašević u Općini nastoji provesti.

KOMENTARI