Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 01.11.2013. u 15:08   |  Izvor: abc.ba 

Sporna boračka zgrada

Prodaja stanova u nedovršenoj boračkoj zgradi u Bihaću? (Foto & Video)

Općina Bihać, odnosno JU „Stanouprava“ je još u oktobru 2009. godine potpisala ugovor o izgradnji stambene zgrade za boračku populaciju sa izvođačem radova, odnosno firmom „Domoinvest“ iz Bihaća.

Pripadnici boračkih kategorija, koji su kupili stanove pod "povoljnim uslovima" u zgradi koja se već četvrtu godinu gradi u naselju Ozimice I u Bihaću, a trebala je biti izgrađena u roku od godinu dana, danas su po ko zna koji put održali mirne proteste.

Do sada je prikupljeno nešto više od tri miliona i tri stotine hiljada KM. Od tih sredstava, izvođaču radova je uplaćeno dva miliona i četiri stotine hiljada KM. Za taj iznos navedena zgrada nije do kraja ni ozidana, preostalo je zidanje još dva sprata, a tek potom svi ostali radovi.

Ako suma od tri miliona i tri stotine hiljada KM nije bila dovoljna da bi se zgrada ozidala, onda možemo samo pretpostaviti koliko će koštati sve ukupno po završetku radova, ako se ili kada se sve završi.


Kantonalni ministar za borce Mirsad Topčagić je potvrdio da je ova, od svih boračkih zgrada u Kantonu, "progutala" najviše novaca, a da je na njoj najmanje urađeno. Skoro identična zgrada je napravljena u Cazinu za vrijeme kada je ovaj ministar obnašao funkciju direktora JU "Stanouprava" Cazin i koštala je oko milion i dvije stotine KM, tvrdi naš izvor.

"Mislili smo da ćemo problem uspjeti riješiti ove godine, uz pomoć sredstava u iznosu od 250.000 maraka koja je resorno ministarstvo planiralo u budžetu, zatim oko 800.000 maraka od prodaje stanova boračkim kategorijama u zgradi u naselju Ozimice II, te uz sredstva od 117.000 koja je i Općina planirala u budžetu, međutim sve je i dalje na čekanju", izjavio je za ABC jedan od vlasnika stanova.

Na prošloj sjednici OV Bihać Općinske vlasti tvrdile su da će planirani iznos prebaciti na korištenje čim Vlada USK-a prebaci iznos koji je obećala. S druge strane kantonalne vlasti tvrde da novci koje su oni planirali stoje spremni na trezoru ali da trenutno sredstva nisu operativna iz samo njima poznatih razloga. Također, pitanje koje ostaje neriješeno je pitanje sredstava od prodaje stanova boračkim kategorijama u zgradi u naselju Ozimice II jer mnogi ne žele otkupiti stanove koje koriste.

Kupci stanova na Ozimicama I već četvrtu godinu odvajaju od usta i plaćaju kredite a od useljenja još zadugo nema ništa. Većina ih pored rata kredita plaća stanarinu za stanove u kojima trenutno stanuju. Ako saberemo sredstva od kredita koje su potpisali i stanarinu za četiri godine, kako kažu, dosad su možda mogli kupiti stanove po tržišnim cijenama i živjeti u njima. 

Nova općinska administracija je po dolasku na vlast dala obećanje da će istražiti problem i pokrenuti postupke protiv odgovrnih putem sudskih organa. Međutim, ovim prevarenim ljudima je i ta setisfakcija uskraćena.

Kako su došli pred zid i ne vide skoro rješavanje ovog problema, došli su na ideju da prodaju svoje nedovršene stanove. 

"Svjesni smo da ovaj naš potez nema pravo pravno uporište, ali ako ništa neka i ovaj naš potez bude jedna vrsta protesta. Bit ćemo ustrajni u borbi za ono što je naše i nećemo odustati",  rekao je za ABC Mešić I.

Pogledajte i video prilog ABC TV-a iz februara 2013. pod nazivom:
Bitka boračke populacije za vlastite domove

Više fotografija možete pogledati u galeriji slika na Facebook grupi "Vlasnici nedovršenih stanova..." klikom OVDJE!

KOMENTARI