Objavljeno: 11.10.2013. u 07:31   |  Izvor: Oslobođenje 

Kvadrat stana skuplji za hiljadu KM!

Već četvrtu godinu borci iz Bihaća plaćaju maglu

Prije četiri godine demobilisani borci iz Bihaća potpisali su ugovor sa Općinom, nakon kojeg je počela izgradnja boračke zgrade u naselju Ozimice, uz obećanje da će se useliti u roku od godinu - piše Oslobođenje.

Vezana vijest: Boračka zgrada na Ozimicama I i dalje na čekanju?

Međutim, poslije svih probijenih rokova, bezbrojnih protestnih okupljanja nesuđenih stanara, apela boračkih organizacija i raznih obećanja nadležnih, očajne porodice iz Bihaća još nemaju predstave o tome kada bi se mogle useliti. Novac za izgradnju zgrade je potrošen, niko nije odgovarao, a radovi su zaustavljeni.

Zahtjevi udruženja

- Već petu godinu plaćamo kredite za ovu famoznu zgradu, istovremeno plaćamo i kirije gdje stanujemo, a o useljenju ni govora, požalili su nam se stanari od kojih većina priželjkuje da im se vrati novac, jer su se sa njim već odavno mogli drugdje zbrinuti, ali ga niko ne vraća.

Na početku gradnje, po ugovoru predviđene cijene kvadrata stana bile su 900, da bi kasnije porasle na 1.980 maraka.

Kantonalni ministar za borce Mirsad Topčagić je potvrdio da je ova, od svih boračkih zgrada u Kantonu, "progutala" najviše novaca, a da je na njoj najmanje urađeno. Na prošlogodišnjim protestima on je obećao da će Vlada USK-a obezbijediti 250.000 maraka u budžetu da bi se ovaj Gordijev čvor sa boračkom zgradom razriješio. Međutim, borci su se prekjučer zaputili ka Vladi, jer ni to obećanje nikada nije ispoštovano.

Kako bi izbjegli proteste pred Vladom, premijer Hamdija Lipovača i borački ministar zakazali su radni sastanak u Vladi, koji bi se trebao održati danas (četvrtak). Svemu ovome prethodio je i obnovljeni zahtjev sedam boračkih organizacija.

- Svakodnevno nam se obraćaju naši članovi za pomoć u rješavanju problema 65 stanova spornih zgrada STO1 i STO2 na Ozimicama. Moramo konstatovati da je Vlada donosila odluke u 2012. i 2013. godini u kojima se predviđa da se uplati po 250 hiljada maraka za završetak zgrada. Tražimo odgovor na pitanje zašto nije došlo do realizacije, stoji, između ostalog, u dopisu boračkih organizacija.

Gdje nestaju novci, pitaju se svi u Bihaću, ali najviše porodice koje unaprijed otplaćaju kredite za ove famozne stanove. Nije tajna da je izgradnja zgrade počela dok je načelnik bio Hamdija Lipovača, a među borcima se sve glasnije čuju optužbe da je greška nastala kod samog odabira izvođača, te da je pored povoljnijih ponuda, posao dobila građevinska firma čiji je vlasnik, navodno, Lipovačin kum.

Istrage i revizija

Administracija načelnika Emdžada Galijaševića, također, dala je borcima obećanje da će istražiti problem, a njegov pomoćnik Smajil Toromanović im je kazao da su istražni organi izuzeli dokumentaciju o ovoj temi, te da će i oni zatražiti reviziju.

Međutim, iako se vodi nekoliko istraga u vezi sa radom bivšeg načelnika, niko zvanično nije potvrdio da li je i slučaj boračkih zgrada jedan od njih. Pokretanje krivične odgovornosti prevarene borce plaši koliko i raduje, jer ako njihovi stanovi završe na sudu, dinamikom kakva već jeste, tek onda se ne mogu nadati skorom rješenju stambenih problema.

KOMENTARI