Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 22.08.2013. u 08:19   |  Izvor: Abc.ba 

Muzičar

Magic Sone

Magic Sone, trenutno jedan od najpopularnijih repera na domaćoj Hip Hop sceni, u razgovoru za Udruženje ABC, otkriva..

Razgovarala: Đenana Bešić

Kada si se počeo baviti muzikom?

Muzikom sam se počeo baviti vrlo rano, sa nekih 13, 14 godina. Brzo sam se zaljubio u rap i sam počeo nešto da pišem. Što bi se reklo, pronašao sam se u tome. Od tad, pa do danas, sebe liječim pjesmom.

Sjećaš li se snimanja svog prvog hita, prvog spota?

Prve stvari sam snimao u kombinaciji sa svojim jaranima Alenom Ičanović ( MC UA ), Harisom Ćoralić ( Relict ) i Elvisom Ičanović ( Rullas ). Tad smo se zvali "Inicijal". To su bili moji prvi ozbiljni pokušaji i divna vremena. Konkretnija priča je krenula, naravno, kad je Priki umiješao svoje prste u produkciju i bitove. Ima tu nešto kad se ja i Priki nađemo u studiju, stvari jednostavno sjednu na svoje mjesto.

Tvoja inspiracija, kako je pronalaziš?

Moje pjesme su produkt onog što ja vidim, čujem i osjetim. Inspiracija mi može biti sunčan dan, strah, ljubav itd. Pišem ono što trenutno mislim i jako mi je važno da bude autentično.

Po čemu misliš da se razlikuješ od ostalih hip-hop izvođaca na našim prostorima?

Pa, prije svega, ja ne radim klasični rap. Po meni je rap u današnje vrijeme doživio laganu preobrazbu i to je sasvim ok. I dan danas slušam stare stvari i poštujem staru školu, ali ne mogu nešto slično tome da radim jer je to produkt tog vremena. Kao kad bi sad neko htio praviti sevdalinke, bio bi to žestok promašaj iz razloga što je emocija sevdalinke specifična za period u kojem je nastala. Ja se trudim biti inovativan i pisati o trenutnoj, bukvalno sadašnjoj emociji u sebi.

S kojim od svjetskih hip-hopera bi volio sarađivati?

Iskreno, ima ih dosta i teško mi je izdvajati neka imena, ali mogu reći da su to pretežno imena sa američke i njemačke rap scene.

Kako ocjenjuješ svoju saradnju sa Prikijem?

Pa to i jeste vid saradnje, naravno, ali ja i on, kad se sparimo, malo tu šta liči na posao (kroz smijeh). Mi se umijemo danima zatvoriti u studio i praviti pjesme, ali to toliko volimo raditi da nam nije teško i samim tim to nije klasičan rad ili posao. Hemija je odlična, kontamo se vrlo brzo pa krajnji produkt uvijek bude odličan. Važno je saslušati, razmisliti, biti razuman čovjek i sve bude super na kraju.


Je li recesija udarila i na Hip hop? Može li se od toga živjeti?

Od Hip Hop-a se na našim prostorima nikad nije moglo živjeti. Balkan jednostavno jako teško prihvata taj način izvođenja muzike. Ljudi kod nas vole pjevanje, vole jednostavne tekstove koje na prvu mogu skontati. Na našim prostorima muzika više nema taj odgojno - obrazovni status i to tvrdim na način da je potrebno samo provjeriti ko su najpopularniji pjevači i koje pjesme su najveći hitovi.

I za kraj, jesi li zadovoljan onim što si do sada postigao na muzičkoj sceni?

Ja sam prezadovoljan. Kad u igru uđete bez očekivanja, nećete biti razočarani. Ja muziku radim zato što to volim, sve ostalo su priče za malu djecu. Da li ću ja nekad moći živjeti od toga ili ne, s tim neću da se zamaram. Radim dok god mogu i mislim da ću raditi još dugo.

Hvala ti na divnom razgovoru i mnogo sreće i uspjeha ti želimo u budućoj karijeri.

Hvala vama. Nadam se da ćemo se uskoro čuti opet i da ćete i dalje biti ovako aktivni.

  

KOMENTARI