Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 18.04.2013. u 20:38  

Fotografkinja

Azra Šahinović

Azra Šahinovic je mlada fotografkinja iz Bihaća, trenutno studira na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn.

Azra Šahinović
Azra Šahinović

Cijeneći rad i trud koji mladi umjetnici ulažu u sebe i promociju koju mogu ostvariti za svoj grad i državu, odlučili smo da razgovaramo sa Azrom.

Razgovarala: Ilda Alibegović

Možeš li nam nešto reći o sebi?

Zovem se Azra Šahinović i imam 20 godina, trenutno studiram na Akademiji Likovnih Umjetnosti na odsjeku za grafički dizajn u Sarajevu.

Zašto baš fotografija kao umjetnički izražaj?

Fotografija je jedan element mog umjetničkog izražaja. Umjetnost nije posao, to je stil života, ona ima svoje prste u svemu, od stila odijevanja do nekih velikih životnih odluka. Fotografija me privukla jer je vjerodostojna i iskrena, slikar može naslikati bilo šta, međutim fotografija je gotovo dokument, naravno u današnje doba Photoshopa to više i nije tako, sada sve postaje moguće i to mi ponekad smeta.

Po tvom mišljenju, šta jednu fotografiju čini dobrom?

Kako studiram na Akademiji naučila sam puno toga o fotografiji, kako sa tehničke, tako i sa ove estetske strane. Ako su oba od tih elemenata zadovoljena, za dobru fotografiju onda još fali poruka koju ona nosi. Vještina je prenijeti poruku bez riječi.

Šta uvijek nastojiš prikazati na fotografiji, a šta pokušavaš izbjeći?

Dosad sam se na fotografiji trudila prikazati neka davno prošla vremena, žensku ljepotu na profinjen, a ne vulgaran način. Izbjegavala sam asfalt, beton, bilo kakav oblik modernog svijeta, jer ja lično mislim da je svijet bio puno ljepše mjesto prije 200-tinjak godina.

O čemu govore tvoje fotografije?

Moje dosadašnje fotografije su uglavnom bajkovite, prikazuju neki savršeni svijet u kojem žive lijepe djevojke, vro često princeze, uvijek bez mane u nekoj prirodi punoj cvijeća itd. Međutim, više nemam potrebu za stvaranjem takvih fotografija. Sada razmišljam na drugi način i težim ka jednom drugom obliku fotografije. Ništa još nisam realizirala, niti znam kada ću. Moglo bi se reći da imam umjetničku blokadu.Imaš li neki uzor za kojim se povodiš?

Donedavno nisam imala uzore u fotografiji, povela sam se tipičnim egoističnim stavom svakog umjetnika "ja ću nešto novo što nije niko dosad". Međutim ljudi fotografišu već dva vijeka i teško je biti orginalan bez da se bude ekscentričan preko svake mjere. Danas je sve već viđeno. U proteklu godinu dana kroz studiranje sam se susrela sa mnogim imenima koja su ostavila uticaj na mene čiji su radovi, vjerovatno, razlog zašto dižem ruke od čiste estetske fotografije. Imena poput: Diane Arbus, Nan Goldin itd.

Da li je po tvom mišljenu bolje analogno ili digitalno fotografisanje?

Kroz analognu fotografiju se stvarno upoznajemo sa fotoaparatom i načinom na koji funkcioniše, međutim digitalna fotografija je puno praktičnija, brža i iz mog ličnog iskustva, češće uspješna. Ja trenutno radim i analognu i digitalnu fotografiju uporedo.

Koliko je bitna fotografska oprema, a koliko umijeće?

Rekla bih jednako. Oprema bez umijeća ne znači ništa, a umijeće bez kvalitetne opreme neće biti moguće ispoljiti na najbolji način.

Gdje vidiš prednost u crno-bijelom ili color fotografisanju? Ili se svaka tehnika koristi za odredjene motive?

To je teško pitanje. Ja volim oboje i onda se vrlo često nađem u situaciji da istu fotografiju imam u kolor i CB verziji i da je gledam satima i ne mogu se odlučiti. Svaka ima svojih prednosti, meni su obje vezije jednako drage.

Koliko obrada može narušiti vjerni izgled fotografije, a koliko je može poboljšati?

Umjerena obrada koja naglašava prednosti fotografije i diskretna korektura boja ili kontrasta na fotografiji može uveliko poboljšati fotografiju. Isto tako, loša obrada ili još gore, pretjerana obrada, može izvući svu čar iz fotografije i staviti je u potpuno drugi plan.

Koji su tvoji budući planovi u karijeri?

Karijera je nešto čemu se nadam jednog dana. Ako me pitate kakvi su moji planovi vezani za fotografiju, rekla bih da ne znam. Nešto se kuha, ali još ni sama nisam shvatila šta. Imam potrebu da fotografišem, imam potrebu da "zamrzavam" trenutke zauvijek, ali imam osjećaj da čekam nešto vrijedno zamrzavanja. Realnost oko nas je poprilično surova, za mlade ljude pogotovo, a ja sam sada "narasla" i moje vrijeme provedeno u bajkama je završilo, a situacija koja me okružuje nije dovoljno lijepa da bi je iko poželio ovjekovječiti i zauvijek je se sjećati . . .

Hvala mnogo Azra na ustupljenom vremenu, neka ti buduće vrijeme donese vrijedne motive koje ćeš ovjekovječiti. Pozdravljamo te ispred Udruženja ABC.

Hvala Vama na interesu za moj rad.

KOMENTARI