Bauunternehmen Baufirma Salzburg Trockenbau Salzburg Trockenbau Unternehmen Salzburg Spengler Salzburg Aussenputz Salzburg Fliesenleger Salzburg Innenputz Salzburg Schlosser Salzburg
Objavljeno: 09.04.2013. u 23:21   |  Izvor: abc.ba 

Trener Zumba®fitness-a

Zlata Ćatić

Za abc.ba govori licencirani instruktor Zumba®fitness-a, Zlata Ćatić.

Zlata Ćatić
Zumba®fitness klub

Razgovarala: Đenana Bešić

Kada si počela da se zanimaš za Zumba®fitness i kako je sve počelo?

Moji prvi susreti sa Zumba®fitness-om su se desili na raznoraznim seminarima, edukacijama i sl. koje sam prvenstveno posjećivala zbog samog plesa. Moram priznati da mi se ideja o meni kao fitness instruktoru nije baš najviše dopala jer je velika razlika između plesa i rekreacije, ali ubrzo se stvorila ljubav koju je sada  nemoguće ugasiti.
U to vrijeme početaka, prije više od 3 godine, bila su samo dva licencirana instruktora u cijeloj državi  tako da je bilo prilično teško i odlučiti se uopće za licenciranje. Naravno, ubrzo sam se licencirala u Njemačkoj, nakon toga sam nastavila prijavljivati se na tečaje Zumba®fitness akademije, te se moje educiranje nastavilo u Italiji i Švicarskoj .

Možeš li nam malo približiti, šta je to Zumba®fitness?

Prije svega bih istakla, da je to licencirani program vježbanja koji u svakom smislu smiju da predaju isključivo licencirani instruktori. Razlog zašto ja i moje kolege kojih je sve više u BiH, naglašavamo vježbačima da uvijek potraže najprije educiranog instruktora jeste taj da Zumba®fitness ima poseban pristup času i vježbačima općenito. Zumba® je trenutno najpopularnija vježba u cijelom svijetu jer je najjefikasnija kad je mršavljenje, zatezanje i smanjenje stresa u pitanju, naravno isti efekat imamo i u BiH.

Koliko je građana Bihaća zainteresovano za takvu vrstu vježbanja?

Od samog početka održavanja Zumba®fitness-a, naši časovi su uvijek puni. Drago mi je da su vježbači prepoznali kvalitetu ovog programa i da se svakim danom povećava njihov broj. Ja sam prvi licencirani trener na kantonu i šire i trebalo je dosta vremena da probijem led. Dosta se vremena mislilo da je Zumba®fitness ples, da morate znati plesati da bi bili s nama na satu, mislilo se da je Zumba® fitness isključivo za tinejdžere i studente. Danas, nakon 3 godine redovnog „zumbanja“, na času imamo i djevojčice, djevojke, mlađe i starije žene, pa čak i penzionere . Mnogo uspjeha je ostvareno do sada, a naravno to nije kraj naše misije.

Gdje trenirate, da li su vam uslovi povoljni za treninge?

Zumba®fitness  je počeo svoje putovanje u Bihaću, tu nam se nalazi „baza“. Ubrzo nakon toga smo se proširili na Cazin i Bosansku Krupu.  Zumba Bihać tim se sastoji od tri licencirane instruktorice, pored mene ,tu su licencirani instruktori Zumba®fitness-a, Ajla Plavulj i Anela Karajić. Imamo prilično jasne vizije, kako pokazati djeci i odraslima da je vježbanje veoma bitan dio života i da vježbanje može da bude zabavno. Da bi ostvarili svoje ideje, nismo se nikad mogli oslanjati na tijela poput sportskih saveza i slično. U svakom gradu iznajmljujemo najbolje dvorane koje su dostojne naših vježbača, uvijek se na putu nađu određene prepreke kad su uslovi u pitanju ali ništa toliko ozbiljno da nas spriječi da se družimo i vježbamo.

Za kraj, želiš li nešto poručiti čitateljima ABC portala i svima koji vole Zumbu®?

Prvo bih se htjela zahvaliti našim već postojećim vježbačima, na ukazanom povjerenju. Što se tiče potencijalnih vježbača, htjela bih samo istaknuti da je vrlo malo potrebno da budu dio nas. Nije potrebno nikakvo predznanje plesova, kondicija, posebna oprema, potrebno je samo da dođu na čas i prepuste se našim instrukcijama.


(abc.ba)

KOMENTARI