Objavljeno: 07.04.2013. u 12:46  

Muzičar

Saša Mirković

Bihaćki kantautor koji je već dvadeset godina na muzičkoj sceni grada Bihaća i šire.

Saša Mirković
Saša Mirković

Muzička scena u Unsko - sanskom kantonu je u konstantnom padu iz dana u dan. Nije puno bolja situacija ni kada gledamo na nivou Bosne i Hercegovine. Nažalost,  nemogućnost finansiranja određenih muzičkih projekata mladih autora, dovodi doodustajanja od muzike i bavljenja nekim poslovima koje ni ne volimo, ali od nečeg moramo živjeti.

Preopširna je ovo tema o kojoj bi mogli danima raspravljati i postavljati pitanja mnogima koji brinu o ovako lošoj situaciji, ali ipak ćemo malo vedrije pisati o ovome jer smo pronašli nekog ko je isto tako prošao “sito i rešeto” u muzici, ali je nekako opstao i danas ga možemo gledati po mnogim klubovima u BiH.

Sale, dugo godina si u muzici. Da li se ti uopće sjećaš svojih početaka?

Saša: S obzirom da mi je 06.04. rođendan i kada to bacimo na papir, muzikom se bavim već dvadeset godina, ali i nakon toliko vremena, sjećam se svojih početaka kao da se desilo jučer.
Prve akorde sam naučio na staroj “Mengeš” akustičnoj gitari, pa mi je mama, vidjevši da imam neki određeni talent, kupila prvu električnu gitaru. To nije bio baš dobar potez jer se pokazalo da je ta gitara imala iskrivljen vrat pa smo je isti dan vratili prodavaču, ali mi je  čovjek dao sa velikim popustom u zamjenu “Ibanez Performer”, odličnu gitaru na kojoj sam dalje nastavio svirati.

Kako se zvao tvoj prvi bend i šta pamtiš iz tog razdoblja?

Saša: Bilo ih je više, ali ozbiljniji projekti u počecima su svakako bili sa bendom “Peto doba” kojeg sam osnovao. Učestvovali smo na raznim muzičkim rock događajima, a evo sjećam se i učesnika u tom bendu pa bi ih ovom prilikom spomenuo: Kenan Šahinović i Elvis Alijagić koji su svirali bubnjeve, zatim orguljaš Elvis Pinky Hodžić, Emilio Janda, Dervišević Alen i Valentina Begić na bas gitari i vokalistice Arijana Alibabić i Hana Jušić, danas vrlo poznata pjevačica koja je svoje prve doticaje sa rock muzikom imala baš sa bendom “Peto doba”.

Da li ste se dobro provodili i gdje ste sve svirali?

Saša: To pamtim kao lijep dio svog života. Svirali smo po jako dobrim feštama i koncertima kao što su kultni “Bihać urliče”, gdje smo svirali tri puta, rock maratonima u Tuzli, Zenici, Sarajevu i još puno gradova i naravno, još to pamtim, rock gitarijadi u organizaciji Emira Mustafića, poznatog bihaćkog radijskog voditelja.

U svakom slučaju, za mene je to veoma lijep period i pamtiću ga do kraja života. Vjerujem da i ostali koji su samnom u to vrijeme bili aktivni u svijetu rocka, misle isto kao i ja.

Ali onda je na red došla vojska i moja duga kosa je morala pod makaze, ali i tad sam svirao u vojnom sastavu “Ljiljan” u pauzama kada nisam svirao na rastavljenoj pušci i sastavljenoj lopati... (smijeh)

Po izlazku iz vojske, nastavljaš sa svirkama ili...?

Saša: Naravno, ponovo se okupljamo i nastavljamo u još žešćem ritmu gdje nastaju pjeme poput “Ti si moja draga” i “Miris dima”, koje su kasnije prenešene sa demo snimcima u hard rock bend “Start”.

Evo kada smo se dotakli Starta, kako je počelo sa tim bendom i zašto je završilo, budući da su svi vidjeli u tom bendu nešto jako dobro...?

Saša: Hm, duga i čudna priča, ali evo krenimo od početka. Okupljam bend sa prvim članovima redom, Goran Andrejaš – gitara, Vesmir Ružnić – bubnjevi, Kenan Šahinović – klavijaturista (da isti onaj Kenan što je svirao u Petom dobu bubnjeve, naime on je slomio nogu i šest mjeseci bio nepokretan, ali je u tom periodu naučio svirati klavijaturu), Zira Zirić – bass gitara i ja kao vokal i gitarista. Menadžer nam je bio Tadžidin Zirić Taško koji je obezbijedio snimanje tri studijske pjesme, “Dobar dan”, “Manekenka” i “Ti si moja draga”.

Promjenama u bendu, raskida se suradnja sa menadžerom Taškom i basistom Zirom koji je otišao u hard metal bend. Nakon njega dolazi novi basista, Ervin Duratović Erko, sadašnji basista benda Scripta, gdje rad Starta kao menadžer preuzima Sejfo Duratović iz grupe “Okus meda”. Nakon toga grupa Start ima dosta zapaženih svirki, gdje mi je jedna ostala duboko u sjećanju. Rock klub “Time”, svirka odsvirana za prerano preminulog mladog boema Borislava Borku Petkovskog. Sjećam se da je lokal bio ispunjen do posljednjeg mjesta, ali ne samo lokal, vanjski parking je bio skroz popunjen našom publikom, što se kasnije nije desilo niti sa jednim bendom u Bihaću.

Sve zvuči savršeno, ali ipak Start je prestao sa svirkama i kao bend se ugasio?

Saša: Pa u bendu Start ponovo dolazi do promjena i odlazi bubnjar Vesmir umjesto kojeg dolazi Adis Oračević, ali odlazi i Goran Andrejaš i umjesto njega dolazi jedan od boljih gitarista Almir Alagić – Alko. Sa dosta izmijenjenom postavom, Start ulazi u studio kod Nedžada Ćemalovića, profesora muzike i lidera sadašnjeg benda “Storia” i završava album od deset pjesama plus jednom singlicom.

Bili ste jako uspješni, ali koliko smo informisani, bend je ugašen na tvoj zahtjev?

Saša: Autorski bend Start je definitivno ugašen, a razlog tome je nepostojanje autorske rock scene u USK-u, a i u BiH sve manje, ali i zbog nerazumijevanja produkcijskih kuća za same autore i bendove općenito.

Znači bend Start se više neće pokrenuti, to je definitivno...?

Saša: Apsolutno, Start kao bend više ne postoji i neće biti pokrenut. Imam jedino ideju da sve članove ponovo iskupim i da svi zajedno još jednom odsviramo jednu oproštajnu svirku i sa tim da završimo, što se tiče benda Start, ali otom potom...

No evo i nakon sad već 20 godina, ti si još i dalje u muzici?

Saša: Da naravno, meni je muzika u krvi i još dugo dugo ću se baviti sa muzikom. Sa Alkom počinjem da sviram kao “Duo Alko i Sale”, pa smo promijenili ime u “Pilule”, ali pozivanjem našem timu mog dobrog starog poznanika, sa kojim sam i počeo svirati gitaru, Zlatana Ćemalovića, formiramo “Akustik trio Black Cat” koji već evo dvije godine svira po mnogim lokalima grada Bihaća, kantona, BiH i našim susjednim zemljama.

Uskoro naša publika može očekivati i snimanje jednog proljetnog hita koji ćemo u skorije vrijeme i objaviti u javnosti.

Za kraj Sale, koju bi poruku poslao čitateljima?

Saša: Sve što želim na kraju da vam kažem, kriju godine i šarene laže... Puno pozdrava od Saše Mirkovića.

(biscani.ba)

 

KOMENTARI