Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 21.03.2013. u 22:53  

Džudista

Harun Sadiković

Harun Sadiković, rođen 12. maja 1996. godine u Bihaću. Džudom se počeo baviti jos kao mali dječak, trenira već 9 godina.

Harun Sadiković
Harun Sadiković

Njegov prvi klub bio je Judo klub „Una“ Bihać, dok je od juna 2012. godine član Judo kluba „Bosna“ Sarajevo. Prvi zapaženiji rezultati kreću 2008. godine kada prvi put postaje prvak države u kategoriji poletaraca. Slijedeći veliki rezultat je bio 2010. godine, kad je pored toga što je bio prvak države postao i prvak Balkana, na prvenstvu Balkana koje se održalo u Crnoj Gori u Herceg Novom.

Piše: Muharemović Sabina

Kada je 2011. godine ušao u kategoriju kadeta krenuli su i puno ozbiljniji turniri, ali i puno ozbiljniji, profesionalniji pristup i s njegove strane. Prvi veliki ispit došao je u januaru 2011. godine u Lignanu na Grand Prixu za kadete u konkurenciji od 36 takmičara, gdje zauzima 3. mjesto. U toj godini odbranio je titulu prvaka države i prvaka Balkana (Solun-Grčka), te je učestvovao na EYOF-U (Trabzon-Turska) na Olimpijadi mladih, gdje zauzima 7. mjesto.

Ističe da je plasman u ovom slučaju trebao biti mnogo viši, međutim, smatra da smo mi jedna mala zemlja koja tad nije mogla protiv veće sile, u ovom slučaju sudija.

Učestvovao je i u Kievu na prvenstvu svijeta. Početkom 2012. godine nagovještava odličnu godinu osvajanjem prvog mjesta na Grand Prixu u Lignanu. Zatim, zauzima prvo mjesto na Evropskom top kupu za kadete u Zagrebu gdje su učestvovale 34 zemlje, nakon toga osvaja treće mjesto na Evropskom top kupu za kadete u Teplicama u Češkoj. Nešto kasnije, kako kaže, pada na najvažnijem ispitu, a to je na Evropskom prvenstvu za kadete u Baru u Crnoj Gori gdje je zauzeo 5.mjesto. Iako je po svima to odličan rezultat, Harun nije zadovoljan i obećava da se neće zaustaviti dok ne bude prvi u Evropi. Iste godine nastupa na Evropskim kupovima za juniore u Berlinu i Paksu, gdje je izborio ulazak na juniorsku rang listu Evrope.

Početkom 2013. godine ponavlja rezultat iz 2012. godine i osvaja prvo mjesto na Grand Prixu u Lignanu i na Evropskom top kupu u Zagrebu i zasjeda na čelo Evropske kadetske rang liste.

Pored svih titula, Harun je proglašen i za najboljeg mladog sportistu Unsko-sanskog kantona. Zatim, najbolji takmičar je bio dvije godine uzastopno Judo saveza BiH, dobitnik je i općinskog priznanja „Japodski konjanik“ općine Bihać povodom Dana grada Bihaća.

Reprezentativac je Bosne i Hercegovine juda u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj reprezentaciji, a još je kadet po godinama.

Na kraju, Harun poručuje čitaocima ABC portala: „Zreliji sam za još jednu godinu i godinu sam dana odlučniji, nadam se da će mi i Bog dati onaj trenutak sreće na velikim turnirima koji me očekuju, a to su: Evropsko prvenstvo za kadete (Talin-Estonija), Svjetsko prvenstvo za kadete (Miami-SAD), Balkansko prvenstvo za kadete i juniore (Ohrid-Makedonija), Evropsko prvenstvo za juniore (Sarajevo), Svjetsko prvensto za juniore (Ljubljana), Olimpijada mladih (Utreht-Holandija). Zatim, želim se zahvaliti svojim roditeljima, trenerima iz JK Una Bihać, Fikretu Bečiću, Huseinu Ramiću, sadašnjem treneru prof.dr.Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi i svim svojim kolegama sa kojim treniram.”

Ministarstvo obrazovanja USK-a je darovalo Harunu priznanje učenika sa specijalnim statusom povodom svih njegovih rezultata. Ima potpisan ugovor s Judo klubom „Bosna“ Sarajevo, u ovaj klub prelazi jer njegov matični klub „Una“ Bihać ga nije više mogao finansijski pratiti.

 

 

KOMENTARI