Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 15.03.2013. u 10:41  

Student

Adis Mustedanagić

Adis Mustedanagić je rođen 7. jula 1990. godine u Skopju, Makedoniji. Živi prilično internacionalnim životom. U Prištini je živio sedam godina, nakon čega se doselio u Bihać.

Adis Mustedanagić
Adis Mustedanagić

Razgovarala: Đenana Bešić

Koja su tvoja dosadašnja obrazovna dostignuća?

Oduvijek sam imao dilema što se tiče toga. Osnovnu školu sam počeo u Prištini, a završio je u Bihaću, gdje sam se kasnije doselio. Osnovnu sam išao paralelno sa muzičkom školom. Nakon toga želja mi je bila da upišem Tursko-bosanski koledž što mi se ostvarilo. To također smatram jednom od svojih većih sreća i dostignuća. Nakon upisa na koledž, otkrio sam šta zapravo znači pravi odnos između profesora i učenika. Velika je razlika biti učenik privatne škole, gdje profesori više pažnje posvete ne samo učeniku kao običnom učeniku, nego kao i osobi. 2009. godine sam u Sarajevu radio ispit za stipendiju vlade Republike Turske i nakon toga odlazim u Tursku, godinu dana učim turski jezik i počinjem da studiram međunarodne odnose. Bio sam u dilemi da li otići ili ne u Tursku, jer mi se u glavi motalo nešto između vanjske politike i medicine (iako to baš i nema veze jedno sa drugim).  Volim puno da pričam, pa to želim da iskoristim u neke pozitivne stvari (kroz smijeh). Nakon završene dvije godine u Ankari, dobio sam razmjenu studenata (Erasmus program) i trenuno sam u Varšavi, gdje ću biti godinu dana.

Kako bi sebe opisao kao osobu?

Ambiciozna, u isto vrijeme jednostavna i samopouzdana osoba.

Spomenuo si svoj boravak u Ankari. Zašto si aplicirao na razmjenu studenata u Varšavi?

Odlučio sam se za razmjenu studenata iz razloga što je svako novo iskustvo pozitivno i veoma bitno u mojim budućim planovima. Širenje vidika na neka nova polja je uvijek dobro došlo i upravo iz tog razloga sam se odlučio na odlazak iz Ankare na period od godinu dana. Poljska je jedna od država koja je između ostalih imala svoj obrazovni program na engleskom jeziku tako da je bila idealna za nastavak mojih studija. A Varšava je definitivno priča za sebe. To je grad u kojem se neko sa prostora Balkana ne može osjecati strancem. Iznimno sam sretan i počašćen što imam priliku slušati predavanja i svakodnevno diskutovati sa studentima diljem svijeta. Ankara i Varšava su u svakom pogledu dvije različite dimenzije ali upravo je taj izazov izvor mojih ambicija. Nakon provedene godine u Varšavi slijedi povratak matičnom fakultetu što me također iznimno veseli jer bez obzira na sve, Ankara je moj dom.

Koji je tvoj idealan posao u životu?

Ono o čemu trenutno sanjam jeste da jedan dan budem čovjek koji će predstavljati bosansko-hercegovačku diplomatiju.

Mnogo si putovao, gdje si sve bio?

Nije mjerilo ljudske veličine koliko je osoba zemalja obišla ili nije. Mogu reći da sam ja obišao mnogo, zahvaljujući svom radu i stipendijama određenih država. Moja putovanja nisu bila samo turistička, jer zemlje nisam obišao sa nekim velikim materijalnim sredstvima niti sam tamo bio određen broj dana. A obišao sam Tursku, Austriju, Belgiju, Njemačku, Mađarsku, Češku, Poljsku… Nisam otišao iz Sarajeva, grada koji ima mnogo mogućnosti nego iz Bihaća, i tako da smatram da svi mogu da odu kao ja. Naš je mentalitet takav da ljudi misle kako se ne može nigdje otići, ali ja sam evo, dokaz, da se to može. U svemu tome čovjek treba imati i nafaku.

Hvala ti Adise na divnom razgovoru. Za kraj, da li želiš nešto poručiti čitateljima ABC portala?

Mislim da svako ima dovoljno potencijala da ostvari svoje ciljeve i mislim da stanje u Bosni nikom ne smije biti isprika. Pored svih naših uspjeha, ja i dalje mislim da mi možemo puno bolje i zato sam siguran da samo marljivim i poštenim radom možemo osigurati bolju budućnost našoj državi kao i sebi samima.

KOMENTARI