Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 07.03.2013. u 22:43   |  Izvor: Fena 

Ljubljana

Članstvo Hrvatske u EU 1. jula sasvim izgledno

Potvrđivanjem memoranduma slovenske i hrvatske vlade o Ljubljanskoj banci i postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u slovenskom parlamentu, članstvo Hrvatske u EU sa 1. jula postaje sasvim izgledno, ocijenio je u četvrtak u slovenskome parlamentu predsjednik vlade Janez Janša.

Članstvo Hrvatske u EU 1. jula sasvim izgledno
Janez Janša

"Mislim da smo danas riješili zadnje pitanje koje je priječilo Sloveniji da ratificira hrvatski pristupni ugovor. Parafiranje sporazuma danas je pozdravila i Europska unija, a riječ je o kompromisu kojim je Slovenija postigla svoj cilj", rekao je Janša u svom govoru zastupnicima. Dodao je da je glavni cilj Slovenije bio vraćanje pitanja prenesene devizne štednje u okvir sukcesijskih pregovora, a svoj je cilj prema njegovim riječima ispunila i Hrvatska jer će slovenski parlament sada ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU.

  
"Postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora završen je ili barem započet praktički u svim članicama EU i mislim da sada postoje ozbiljni argumenti za očekivanje da će Hrvatska 1. jula ove godine postati punopravna članica", rekao je Janša.
  
"S ulaskom Hrvatske u EU sva će četiri slovenska susjeda biti članice, s Hrvatskom koja ulazi u jedinstveni europski gospodarski prostor nestaje carinska granica iako će granica schengenskog prostora još nekoliko godina ostati", istaknuo je Janša.
  
Predsjednik slovenske vlade na odlasku založio se za politiku reformi u Sloveniji, čime bi kako je dodao, ona davala primjer državama zapadnog Balkana koje imaju europsku perspektivu i računaju na članstvo.
  
Slovenija je za njihovo uključivanje u EU zainteresirana tim prije jer očekuje da će se tako brže rješavati još neriješena sukcesijska pitanja među sljednicama nekadašnje SFRJ, ocijenio je Janša u govoru parlamentarcima.
  
"Jedan od dodatnih motiva za slovenski interes da se Europska unija i dalje širi na regiju zapadnog Balkana jest činjenica da će te države, kad uđu u EU ili neposredno prije toga, biti zainteresiranije za rješenje pitanja sukcesije", rekao je Janša.
  
"Pitanja iz sporazuma o sukcesiji koja za sada nisu riješena tada će biti lakše riješiti. Zbog toga je sporazum o sukcesiji slijednica SFRJ iz 2001. godine značajan i s aspekta širenja Europske unije", rekao je Janša.

MISS NET
ABC
KOMENTARI